Haraldsonberg.net — Hein Haraldson Berg

Gamle, slitne tyskere og nederlendere med trange bukser og fyldige manker? Yes please!

Å oppdage ny musikk

Å oppdage ny musikk

Personlig blir jeg med jevne mellomrom veldig lei av musikken jeg hører på. Noen ganger holder det å finne en annen sjanger eller andre artister i musikksamlinga mi, men like ofte må jeg ut og finne splitter nye saker.

Progressiv rock

I det siste har jeg utvida musikksamlinga betraktelig innenfor denne vide sjangeren. Jeg hørte fra før av på band som Rush, Anekdoten, The Mars Volta, Dream Theater, King Crimson, Pink Floyd, Spock's Beard, Winds og Opeth. Jeg hørte også på et band ved navn Eloy, som har gjort mye progressivt, men jeg hadde aldri hørt de progressive albumene deres, bare de nyere og mer pop-orienterte albumene.

Middelaldrende tyskere

For å fortelle litt om dette bandet, som jeg jo åpenbart oppdaga mer av for ikke veldig lenge siden, kan jeg jo åpne med å si at de er tyske. Musikken er fra 70-tallet og utover, og låtene har engelske tekster. Alle med litt sirkulasjon i hjernen skjønner hva dette betyr i praksis – engelskuttalen er til tider latterlig.

Det er derfor en først må lære seg å overse slike trivialiteter, og kanskje være mer åpen for musikken enn man ellers er. For den er faktisk gull. Som med all annen progressiv musikk tar det litt tid før den synker ordentlig på plass, men når den først er der blir den også der. Dawn (1976) og Ocean (1977) er album jeg lett anbefaler dere som liker old-school prog.

Du skreiv noe om slitne nederlendere?

Ja, jeg gjorde så. Nylig oppdaget jeg Ayreon, et konseptprosjekt hvis hjernen bak heter Arjen Anthony Lucassen og er nederlender. Denne mannen er nærmere 50 år, og har selvfølgelig langt hår.

Det geniale med denne musikken, er at Arjen får i stand samarbeid mellom store, kjente musikere på nær sagt hvert album. På albumet The Human Equation (2004) deltar det en imponerende rekke artister. Jeg nevner i fleng; Mikael Åkerfeldt (Opeth), James LaBrie (Dream Theater), Devin Townsend (Strapping Young Lads) og flere. Konseptalbumene han snekrer sammen er av typen nyere progressiv metal, og de kommer tilsynelatende på løpende bånd og har alle (med ett unntak) en viss forbindelse med de foregående og neste i rekka. Absolutt verdt å sjekke ut.

Andre nyervervelser

Av andre nye tilkomster til musikksamlinga vil jeg benytte anledningen til å nevne

 • ÄnglagårdHybris (1992)
 • ArenaThe Visitor (1998)
 • Crimson GloryTransendence (1988)
 • CynicFocus (2005)
 • Abigail's GhostSelling Insincerity (2007)

Hønefoss-bandet Wobbler har også fått svært gode kritikker. De spiller neo-prog og har foreløpig gitt ut albumet Hinterland (2005). Det er litt vanskelig å komme skikkelig under huden på neo-prog, og jeg sliter ennå litt med dette albumet, men har du lyst kan du jo gi det en sjanse. Änglagård er for øvrig også neo-prog, men her var det enklere for min del.

 • Forfatter: Hein Haraldson Berg
 • Publisert: 23/2-08 23:41
 • Redigert: 9/11-08 05:32
 • Kategorisert under Musikk

Hvordan oppdager du ny musikk? Legg igjen en kommentar under!

Legg igjen en kommentar

Kommentarer

 1. Arve Systad

  28/08-08 00:54

  Ta en titt på Oceansize, er ganske bra. Litt i samme gate som Porcupine Tree, men litt ulikt likevel.

 2. Hein Haraldson Berg

  07/09-08 16:31

  Sjekka det ut, og det er ganske bra. Trenger litt tid for å like det, dog. Får bare være tålmodig, og se hva som skjer!

 3. Vegard Sandø

  17/01-10 22:41

  Sjekk ut Giles Giles & Fripp fra 1968. Det er selvfølgelig det bandet som BLE King Crimson, året etter :)

  Os Mutantes er også et band som må nevnes. De kommer vel bra rundt Brazil eller noe rundt deromkring og er også fra slutten på 60-tallet. Det er på en måte Beatles, bare på Portugesisk. Og det er svært politisk og sånt var jo ikke akkurat spesielt "lov" den gangen i dette landet. Så det er et ganske viktig band. Første albumet er best og det ligger også på Spotify :)

  Ellers har du sannsynligvis bekjentskap til alt av The Beatles? Det er jo obligatorisk. Men samtidig må jeg jo også nevne Beach Boys og deres Pet Sounds-album. Samt Smile. Helt utrlolig obligatoriske album for enhver platesamlig!

GUI-utvikler?

Les mer GUI-utvikler?

På onsdag ble jeg spurt om jeg vil lære meg JS ordentlig — det vil jeg.

Spambeskyttelse

Les mer Spambeskyttelse

Spambeskyttelse er ikke bare nødvendig – det er alfa omega.

IE6 refresh/submit rendering dif...

Les mer IE6 refresh/submit rendering differences bug

Every once in a while, I stumble upon this old acquaintance of mine. Pleasent.

Ny datamaskin

Les mer Ny datamaskin

Programvare krever mer og mer, og kjøpekrafta er på det høyeste. Passende...