Haraldsonberg.net — Hein Haraldson Berg

Erfaringer og meninger én uke etter

Ny datamaskin

Ny datamaskin

Det er nesten to år siden jeg kjøpte en Inpiron 9400 fra Dell – en nokså oppegående bærbar maskin på den tida. I det siste har den beklageligvis begynt å bli veldig, veldig varm.

Dette har resultert i at såkalte artifacts dukker opp på skjermen, og at PC-en rett og slett slutter å svare fra tid til annen. Da er eneste alternativ å slå av og vente.

Det er selvfølgelig begrensa hvor lenge en person som jobber innen IT bare kan sitte og se på slikt. Derfor tok jeg affære, og bestilte komponenter til en ny PC fra Komplett.no. Prisen? Rundt regna 7500,–.

PC-bygging

Dette var faktisk første gang i mitt liv at jeg bygde en PC fra grunnen opp. Det viste seg å være ganske enkelt. Med unntak av at jeg først fant ut at prosessorkjøleren skulle monteres på baksiden av hovedkortet, etter at alt annet var skrudd fast, gikk byggingen som på skinner.

Dette var forrige lørdag. På søndag installerte jeg operativsystem og fikk på plass litt programvare. Her er den siste ukas erfaringer.

Operativsystem og programvare

Siden vi er i 2008, og jeg kjøpte fine 64-bitskompitable komponenter, bestemte jeg meg for å installere Windows XP Pro x64 (jeg har Vista på jobben, så det skulle jeg ikke ha).

Dette gikk nokså smertefritt. Nokså, for det var ikke helt smertefritt. Bare nesten.

Det første jeg la merke til som ikke var helt som det skulle, var at jeg ikke fikk installert Client for Microsoft Networks. Denne installeres fra en LAN-tilkobling og gjør det mulig å aksessere nettverkssteder og delte ressurser. Etter lange timer med googling, fant jeg til slutt en DLL-fil som jeg lastet ned og la i windows-mappa. Plutselig fikk jeg installert klienten.

Hvor har mp3-taggene tatt veien?

Så dukket det opp et annet problem. Windows Explorer kunne ikke vise meg artist- og albumnavn fra taggene i mp3-filer. Ei heller lese spornummer eller annen viktig informasjon. Dette viste seg, riktignok etter nye lange timer med googling, å komme av at Windows Explorer 64-bit ikke kunne bruke 32-bits DLL-filer. Jeg fant samtidig ut at Microsoft har lagt ved både 64- og 32-bitsversjonen av explorer.exe. Den ene lå rett i windows-mappa, den andre i en undermappe kalt sysWOW64. Ved å bytte om på disse løste problematikken seg, men nye ting ble selvfølgelig introdusert.

Leie begrensninger

Med 32-bitsversjonen kan jeg ikke åpne det vanlige kontrollpanelet – jeg ser kun 64-bitsinnstillingene (ironisk nok). Jeg kan ikke åpne enhetsbehandling. Explorer.exe klikker ofte. I det hele tatt. Jeg kommer nok til å bytte tilbake igjen.

Ellers fungerer alt veldig bra, og jeg er veldig fornøyd med kjøpet. Raskt og stabilt og ikke like støyende som forrige stasjonære. Det eneste som gjenstår nå er å finne god en god programvare-brannmur som fungerer under 64-bits Windows. Noen som har gode tips?

Spesifikasjoner

Hovedkort
Asus P5Q Pro
Prosessor
Intel Core™ 2 Duo E8500 3.16GHz
Grafikkort
Asus GeForce 9800GTX+ 512MB
Minne
Corsair TWIN2X 6400 DDR2, 4096MB CL5
Harddisk
Samsung SpinPoint F1 500GB SATA2
Optisk enhet
Sony NEC Optiarc DVD±RWm, 20x SATA
Prosessorkjøler
Cooler Master Hyper 212
Strømforsyning
Corsair Powersupply 620W (modulær)
Kabinett
Cooler Master Mystique 631, svart aluminium
 • Forfatter: Hein Haraldson Berg
 • Publisert: 21/9-08 15:30
 • Redigert: 9/11-08 05:32
 • Kategorisert under Meninger & skriv

Legg igjen en kommentar

Innspill eller friske idéer? Del dem med meg og verden!

Kommentarer

 1. Håvard Fossli

  21/09-08 15:47

  my man. du ordner deg - som alltid. king! bra tids-interval mellom de siste postene dine :) fortsett sånn.

 2. Arve Systad

  22/09-08 21:40

  Grats, ny PC er alltid digg!

  Min bærbare, som eg hugsar eg kjøpte omtrent samtidig som du kjøpte din, fungerer fortsatt lekkert utan å bli veldig, veldig varm ;-)

 3. Ole Martin Kristiansen

  24/09-08 23:18

  Kunne godt tenke meg en skikkelig stasjonær, men jeg kommer nok aldri til å vende tilbake til Windows. Jeg kjenner meg igjen i situasjonene du beskriver, hvor Windows faktisk ikke fungerer godt nok uten Google – om du skjønner hva jeg mener.

  Nå er det nok ikke mange år til man kan bygge sin egen Mac, nå kan man jo kjøpe sånn USB-stick med E-FIX som er biosen som OS X trenger..

  Men jeg skal hvertfall investere i 4 gb ram til Macen når studielånet kommer, og en ny ekstern harddisk som skal være kun backup (jeg må love meg selv dette).

GUI-utvikler?

Les mer GUI-utvikler?

På onsdag ble jeg spurt om jeg vil lære meg JS ordentlig — det vil jeg.

Spambeskyttelse

Les mer Spambeskyttelse

Spambeskyttelse er ikke bare nødvendig – det er alfa omega.

IE6 refresh/submit rendering dif...

Les mer IE6 refresh/submit rendering differences bug

Every once in a while, I stumble upon this old acquaintance of mine. Pleasent.

Tsk tsk, Posten

Les mer Tsk tsk, Posten

Jeg har hatt et par dager på å la Postens nye profil synke inn. Hvordan gikk det?