Haraldsonberg.net — Hein Haraldson Berg

But, but, it isn't only, only.

Akterutseilt

Akterutseilt

Fenomenet er ikke nytt. Da bilen kom en gang i tida, var det dem som insisterte at hest og kjerre var best, eller var redd for det nye alternativet. I dag er akkurat denne problematikken ukjent, men nye høyst, aktuelle paralleller oppstår kontinuerlig. Eller?

På jobben har vi mange kunder. Det er store nettsteder, små nettsteder, masete kunder, kunder som ikke bryr seg om nettstedet sitt, kunder som kan alt og kunder som trenger mye kundestøtte. Den ene tingen de aller fleste har felles, er at de jobber med datamaskiner i sitt firma, eller har opparbeidet seg slik erfaring på andre måter. Ja, også betaler de oss penger for å benytte våre løsninger, da.

Dette innebærer i de aller fleste tilfeller at vedkommende er i, eller ikke veldig langt fra, sin beste alder. Et vidt begrep, men vi kan for enkelhets skyld begrense det til 20-åra og opp til pensjonsalder.

Ellers ser vi flere særtrekk enn likheter – vi har alt fra frittalende nordlendinger til mer avslappede østlendinger. Og det er her vi kommer tilbake til selve temaet for innlegget. For blant alle disse vidt forskjellige kundene, har vi også en annen som skiller seg ut.

Krigsveteran

Hvordan gjorde en biler mer brukervennlige i gamledager? Var det i det hele tatt et tema? Gjorde bilprodusentene en innsats for å gjøre det lettere for eldre mennesker å ta i bruk de nymotens automobilene?

Hvordan gjøre en publiseringsløsning like lett å bruke for både erfarne og nye, og akterutseilte, brukere?

For dette er jo ikke noe en vanligvis tenker seg, at en av brukerne som skal bruke løsningen også en gang i fordums tid kjempa for Norge mot tyskerne under andre verdenskrig? Hvordan kan en omfattende publiseringsløsning gjøres brukervennlig?

Jeg tror ikke den kan det. Vanligvis er det allerede gjort en hel rekke grep for å gjøre løsningen brukervennlig. Navigasjon, organisering av innstillinger og maler og sider og innhold,  statusbeskjeder etter endringer, layout og fargebruk og mer er i stor grad nøye gjennomtenkt. Det er nok ikke noe mål å gjøre det hele brukervennlig for den jevne krigsveteran i tillegg.

Så tenker du kanskje på ting som kontraster og tekststørrelser. I KeyPublisher, som er relevant i dette tilfellet, er ikke dette noe problem. Kontrastene tekst/bakgrunn er store og tekststørrelsen lar seg endre. Men så er det heller ikke dette som er problemet, igjen i dette tilfellet.

For kunden sliter tydeligvis med enkel bruk av løsningen. Problemet er ikke tekst/bakgrunn-kontrasten, ei heller tekststørrelsen. Ei heller er problemet et omfattende og potensielt uoversiktlig kontrollpanel. Problemet er å bruke enkle funksjoner som artikkelsamlinger med tilhørende artikler, istedenfor eksempelvis tekstbokser. For de som kan litt om faget kan en tenke seg til forskjellene mellom tekst i en artikkel og tekst i en tekstboks.

Så hva kan gjøres? I vårt tilfelle gikk det så langt at en kollega til slutt satte seg ned og skrev en detaljert brukerveiledning spesielt for denne ene kunden, krigsveteranen. En brukerveiledning bør vi i utgangspunktet kunne tilby alle, uansett alder, kunnskapsnivå og erfaring.

Men den gang ei. Vi har vi en meget omfattende løsning som stadig utvikler seg, og kostnadene ved å først skrive, og så kontinuerlig oppdatere, en slik brukerveiledning, vil bli skyhøye. Derfor har det kanskje mer for seg å skrive en mindre omfattende brukerveiledning for akkurat de funksjonene kunden har bruk for.

Beundringsverdig

Hvor effektfull den spesialskrevne brukerveiledningen er får vi først vite etter hvert som krigsveteranen leser, prøver og eventuelt lærer. Uansett utfall beundrer jeg denne mannens pågangsmot. I en alder av over 80 år, prøver han å nå ut til sine medmennesker med sitt budskap via vårt nyeste, og for ham kanskje mest fremmede, medium.

Og der kommer også jeg inn i bildet. Jeg var så freidig at jeg, etter en prat om nettopp denne kunden, påstod at dette er noe som ikke kommer til å skje med meg i framtida. «Jeg er jo født inn i et moderne samfunn, og har vokst opp med datamaskiner.»

Men sannheten er jo at jeg ikke veit en døyt om hvordan verden er om 40, 50 eller 60 år. Jeg tror at mine forutsetninger for å henge med i utviklingen er større enn for dem som tilhører tidligere generasjoner, men jeg veit det ikke. Det er ikke en gang sikkert at datamaskiner ser litt ut, eller fungerer slik, som de gjør i dag. Men det er kanskje ikke det som betyr noe, heller.

Det å tørre og forsøke, selv om en for lengst har blitt akterutseilt av teknologiske nyvinninger – det er det som betyr noe.

Jeg håper at jeg blir en sånn gamling, en sånn som tør.

 • Forfatter: Hein Haraldson Berg
 • Publisert: 1/4-08 08:53
 • Redigert: 9/11-08 05:32
 • Kategorisert under Tanker

Legg igjen en kommentar

Innspill eller friske idéer? Del dem med meg og verden!

Kommentarer

 1. Ole Martin Kristiansen

  16/06-08 18:01

  Sitter nok med samme tanker som deg. Jobbet i en mobilbutikk før hvor vi hadde en hel del eldre kunder, mye grunnet et eldresenter som vi var omtrent naboer med. Det skal sies at mange av de var irriterende, nettopp fordi de ikke gadd å prøve. Men nå og da kom det eldre mennesker som jeg klarte å engasjere, og de klarer faktisk å lære sålenge de bare vil det nok selv :-)

 2. Martin Lie

  08/11-08 02:19

  Hei! God observasjon. Jeg hadde selv en aha-opplevelse ang. dette med "nye og skumle" ting for en del år siden, først fordi jeg tok meg selv i å være skeptisk til noe "nymotens greier" (husker ikke helt hva det var lenger), og siden fordi jeg stadig oftere observerer slike holdninger/uttalelser fra mine jevnaldrende (som jo bare blir eldre).

  Eksempler som jeg kommer på, sånn i farten:
  - Mobilbruk (aka "jeg trenger ikke være tilgjengelig hele tiden")
  - Facebook (aka "det er ikke viktig for meg å vise for hele verden hvor mange venner jeg har")

  Poenget mitt her er ikke at man på død og liv må ta i bruk enhver ny teknologi eller nettsted, ellers er man en sidrumpet potet, men at man må være åpen for at det nye har noe å tilføre - om ikke seg selv, så hvertfall andre eller samfunnet som sådan.

  Det er en vesensforskjell på det å forsøke Facebook og finne ut at det ikke er noe for seg selv, og det å konkludere med at Facebook er noe nymotens tull uten egentlig å vite hva det går i. Det er en vesensforskjell på å ha et bevisst forhold til hvor ofte man egentlig trenger å ta (mobil)telefonen når noen ringer, og det å avskrive mobiler som et generelt tilgjengelighetstyranni uten å se at det også har positive sider.

  Verden går fremover, enten man vil eller ikke, og det er en kunst å klare å henge med. Sakte, men sikkert faller de fleste av. I begynnelsen sakte, men siden raskere og raskere. Til slutt er man en gammel gnukk som ikke har kontakt med dagens samfunn, men som likevel hevder at alt var så mye bedre før i tiden. Det står virkelig respekt av de som gjennom hele livet klarer å ha et bevisst forhold til ikke å avskrive nye ting etterhvert som man eldes, og som selv i en alder av 80 år klarer å ta til seg og se verdien i dagens teknologiske nyvinninger. Som Ole Martin er inne på - det handler om vilje. Og om holdninger. Holdninger, som må vedlikeholdes og oppdateres hele livet.

 3. Hein Haraldson Berg

  08/11-08 23:04

  Takk for en meget gjennomtenkt og ikke minst lang kommentar, Martin. En kommentar en universitetslærer verdig, vil jeg si.

  Jeg merker dette selv jeg, så det er et fenomen som forekommer i alle aldre — men det er nok vanlig at det forekommer hyppigere jo eldre man er. Personlig syns jeg Twitter er noe tull, men jeg har i alle fall lagd meg en konto og prøvd det ut. Men nei, det er ikke noe for meg.

  Et annet eksempel er at jeg hater å motta Youtube-lenker på MSN. Det hender jeg ser filmer der, men jeg liker virkelig ikke når noen andre peker på en film som jeg bare «må» se.

  Men jeg baserer i alle fall meningene mine på egne erfaringer.

GUI-utvikler?

Les mer GUI-utvikler?

På onsdag ble jeg spurt om jeg vil lære meg JS ordentlig — det vil jeg.

Spambeskyttelse

Les mer Spambeskyttelse

Spambeskyttelse er ikke bare nødvendig – det er alfa omega.

IE6 refresh/submit rendering dif...

Les mer IE6 refresh/submit rendering differences bug

Every once in a while, I stumble upon this old acquaintance of mine. Pleasent.

Ny datamaskin

Les mer Ny datamaskin

Programvare krever mer og mer, og kjøpekrafta er på det høyeste. Passende...